10
říjen

Nejlepší vánočka je v Hradci Králové

Nejlepší vánočka je v Hradci Králové

Dříve byla symbolem Vánoc, dnes si ji dopřáváme po celý rok a právem patří k nejoblíbenějšímu sladkému pečivu. Řeč je samozřejmě o vánočce. Tu nejlepší vánočku najdete v Hradci Králové u Obra.

Obrova vánočka je v Hradci Králové v popředí zájmu

Obrova vánočka pečená podle starého rodinného receptu se každý rok těší velkému zájmu kupujících, za což je Obr velmi rád. Zároveň je hezké, že i v dnešní moderní zrychlené době si své místo najde tradiční rodinný recept, který stále funguje.

Rozinky, plátky mandlí, máslo a další pečlivě vybrané suroviny dělají tu správnou parádu v chuťových pohárcích. Přijďte na vánočku k Obrovi v Hradci Králové a ochutnejte sami. Vánočka je k dostání pouze před Vánocemi a to na objednávku.

A jak to s vánočkou bylo kdysi?

Historie vánočky sahá až do 14. století, ovšem tehdy se vánočka nejmenovala vánočka, ale calta a nebyla pletená. Plést se začala až v 16. století a od 18. století si ji lidé začali péct doma - do té doby ji pekli pouze pekaři.

Tradicí bylo, že se napeklo tolik vánoček, kolik měla rodina členů plus ještě jednu navíc na štědrovečerní stůl. A proč se vůbec začala péct? Protože prý vznikla jako sladší a vylepšená varianta chleba.

Chci si objednat vánočku

Zvyky při pečení vánočky

Dnes už tomu sice není tak ani u Obra, ale dříve se musely při pečení vánočky dodržovat zvyky a pravidla:

  • hospodyně musela mít při zadělávání těsta na sobě bílou zástěru a na hlavě šátek a nesměla u toho promluvit
  • během kynutí děti nesměly skákat, zatímco hospodyně ano, aby těsto vyběhlo
  • pokud těsto nevykynulo nebo se vánočka spálila, bylo to pro domácnost zlé znamení


Dali byste si vánočku?

Pokud jste během čtení dostali chuť na vánočku, přijďte si pro ni k Obrovi do Hradce Králové, kde mimo ni najdete také další sladké i slané dobroty.

Co všechno u nás najdete

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

Výpis článků